Categorieën
Eerlijke producten

4 tips voor het verduurzamen van je huidverzorging

Het verzorgen van je huid is een dagelijks terugkerende activiteit. Reinigen, wassen, scrubben, exfoliëren, hydrateren en verzorgen. Het is een hele klus om je huid te laten stralen en de natuurlijke glans te bewaren. Dan is het natuurlijk wel van belang dat je hier een bewuste keuze in maakt. Allereerst is het belangrijk dat je producten kiest die bij jouw huid passen. Daarnaast is het maken van een duurzame keuze ook van belang, niet alleen voor jezelf maar ook voor de wereld. In dit blog lees je 4 tips hoe je een duurzame keuze maakt als het gaat om je huidverzorging.

Vermijd alles met ‘palm’

Bij het uitkiezen van je huidverzorgingsproducten moet je altijd goed de ingrediëntenlijst bekijken. Zie je ook maar iets staan met het ingrediënt ‘palm’, dan is dit per definitie slecht. Palmolie is een van de minst gezonde plantaardige oliën en wordt vaak gebruikt in producten omdat het goedkoop is. Palmvet is de verharde versie van palmolie en is dus even slecht als palmolie. Om palmolie te verkrijgen worden veel bossen gekapt en hiermee worden veel mensenrechten geschonden. Daarnaast brengt het gebruiken van palmolie en palmvet ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt namelijk de kans op hart- en vaatziekten. Laat producten met ingrediënten ‘palm’ dus staan en kies bijvoorbeeld voor kokosolie en jojobaolie. 

Weg met vloeibare zeep

Vloeibare zeep, shampoo en conditioners gaan al eeuwen mee maar zijn niet meer van deze tijd. In plaats van vloeibaar is een vaste vorm van zeep nu helemaal hot. Denk bijvoorbeeld aan soap bars of shampoo bars. Deze bars bevatten geconcentreerde zeep zodat overbodige zaken zoals water en conserveringsmiddelen niet meer nodig zijn. Een bar is eenvoudig te gebruiken en je bespaart ontzettend veel wegwerp plastic door niet langer tien verschillende flessen van je favoriete zeep, shampoo en conditioner in te hoeven slaan. 

Kies voor hout en bamboe

Dat plastic achterhaald is, begint ook langzaam bij de fabrikanten van verzorgingsproducten duidelijk te worden. Er wordt de laatste jaren druk gezocht naar vervanging van het plasticgebruik in de ontwikkeling van verzorgingsproducten. Heb je wel eens duurzame wattenstaafjes gezien die niet gemaakt zijn van plastic maar van hout? Niet alleen is dit een duurzame keuze, ook is hout een steviger materiaal dan plastic. Win win dus. Daarnaast vind je hout en/of bamboe ook terug in tandenborstels, haarborstels, zeephouders en make-upkwasten. Er zijn genoeg opties om je huidverzorgingsroutine te verduurzamen!

Wassen in plaats van weggooien

Afval en het weggooien ervan is een van de grootste vervuilers. De plasticsoep die nu in oceanen en zeeën drijft is niet voor niets een terugkerend onderwerp op menig nieuwsprogramma. Hoe jij hier met jouw huidverzorging aan bij kan dragen is wassen in plaats van weggooien. Wasbare wattenschijfjes zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze was je eenvoudig mee met je 60 graden was en ze zijn weer als nieuw. Omdat je toch al snel 3 of meer wattenschijfjes per dag gebruikt, loopt het voordeel snel op!