Categorieën
Eten & Drinken

In 5 stappen duurzaam eten

We worden ons steeds bewuster van wat we eten en wat voor invloed dit heeft op onze gezondheid en de wereld. Hoewel velen dus ambiëren om een bewust eetpatroon aan te nemen, gaat dit niet iedereen altijd even makkelijk af. Waar begin je bij het maken van duurzame eetkeuzes en hoe pas je dit toe op jouw leefstijl? In dit blog helpen we je in 5 stappen naar een duurzaam eetpatroon.

Stap 1: Eet naar het seizoen

In Nederlandse supermarkten liggen het hele jaar door een ruim assortiment aan groente en fruit. Dit komt doordat wij internationale handel hebben en groente en fruit importeren als we dit zelf niet kunnen verbouwen. Het is natuurlijk fijn om altijd ruime keuze te hebben, maar heel milieubewust is het niet. Ga liever voor seizoensproducten uit eigen land. Dit zijn groente en fruit die op dit moment gekweekt en verbouwd worden in Nederland waardoor ze binnen een mum van tijd bij jou in je winkelwagen liggen. Heerlijk vers én goed voor onze eigen boeren.

Stap 2: Probeer eens een vegetarisch recept uit 

Het eten van vlees is heerlijk, maar op een dagelijkse basis is dit niet nodig. Niet alleen is het niet goed voor je lichaam, ook is het eten van vlees belastend voor het milieu. Vervang je portie vlees eens door peulvruchten, bonen, linzen, kikkererwten, ongezouten noten of ei. Zo kom je op een verantwoorde en duurzame manier toch aan je benodigde voedingsstoffen.

Stap 3: Doe niet aan voedselverspilling 

Het doen van weekboodschappen is misschien niet de leukste klus die er is, maar het helpt wel om voedselverspilling tegen te gaan. Je stelt namelijk van te voren een boodschappenlijstje op waarin je per dag noteert wat je gaat eten en hoeveel je hiervoor nodig hebt. Op deze manier maak je tijdens het koken niet te veel eten en hoef je niks weg te gooien. Tip: Heb je toch nog een restje eten over? Eet dit dan de volgende dag als lunch!

Stap 4: Eet alleen wat je nodig hebt 

Nog een ander voordeel van het doen van weekboodschappen is dat je niet met een hongerig gevoel de supermarkt in hoeft. Zo ben je minder snel geneigd om even snel en makkelijk een snack naar binnen te werken. Luister ook goed naar je lichaam als het gaat om portiegroottes. Blijf niet oneindig opscheppen omdat het zo lekker smaakt, er is namelijk ook zo iets als te veel eten. Zoek dus naar een balans tussen wat je eet en hoeveel je eet!

Stap 5: Kies voor keurmerken

Steeds meer en meer producten hebben een keurmerk op de verpakking staan. Zo lees jij eenvoudig af of dit product een slimme en bewuste keuze is. Een keurmerk die van belang is voor jou als consument is de Nutri-Score. Dit voedingstabel laat jou aan de hand van een stoplichtsysteem zien hoe hoog de voedingswaarde van het product is. Ben je geïnteresseerd in een keurmerk die nadruk legt op duurzaamheid en de impact op het milieu, kies dan voor producten met een topkeurmerk. Enkele voorbeelden van topkeurmerken zijn Biologisch, Beter Leven, Fairtrade en het ASC-keurmerk.