Categorieën
Eerlijke producten

Waarom het Fairtrade keurmerk zo belangrijk is

Het keurmerk Fairtrade is in het leven geroepen om de wereld een stukje eerlijker te maken. Gelijke kansen voor iedereen is dan ook de focus van het keurmerk. Zoals Fairtrade Nederland zegt: “Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.” Het gaat dus niet enkel om de stempel die op producten wordt gedrukt, het gaat verder dan dat. In dit artikel gaan we dieper in op alle ins en outs van het Fairtrade keurmerk. 

Het belang van eerlijke handel

Fair trade is de letterlijke vertaling van ‘eerlijke handel’. Eerlijke handel omvat afspraken tussen verkoper en koper. Zo is het bijvoorbeeld verboden om aan kinderarbeid en slavernij te doen. Wanneer je dus eerlijke handel afspreekt, ga je akkoord met de vooraf opgestelde voorwaarden die hieraan verbonden zijn. Deze afspraken dragen bij aan de kansengelijkheid tussen en binnen landen. Het is dan ook niet enkel van toepassing op ontwikkelingslanden. Wereldwijd hebben landen zich aangesloten bij deze beweging en dragen dan ook tezamen bij aan een eerlijke handel. Kijk maar eens in Nederlandse supermarkten. Hier vind je tal van producten die gekenmerkt worden met een Fairtrade keurmerk. Ook jij kunt dus eenvoudig je steentje bijdragen aan wereldwijde eerlijke handel.

Een beter bestaan voor boeren

Fairtrade komt op voor kleine boeren en richt zich op het verbeteren van hun werkomstandigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld op de verloning van hun gewerkte uren, de omstandigheden waarin ze hun werk verrichten en boeren die zonder vast contract werken. Fairtrade stimuleert boeren om samen te werken in boerencoöperaties. Samen staan ze immers sterker. Inmiddels zijn er wereldwijd al 1.210 boerencoöperaties aangesloten bij Fairtrade. Tezamen investeren zij in technische ondersteuning en logistiek om hun onderhandelingspositie te verbeteren.  

Fairtrade keurmerk in jouw supermarkt

Jij kunt door middel van het kopen van eerlijke producten bijdragen aan de missie van Fairtrade. In Nederlandse supermarkten zijn er veel verschillende productgroepen die verkrijgbaar zijn met een Fairtrade keurmerk. De meest belangrijkste zijn: thee, koffie, cacao, honing, sappen, wijn, vers fruit en groente, gedroogd fruit, noten en kruiden. Per jaar groeit de omzet van eerlijke producten met meer dan 10%. Zoek in de schappen dus naar producten met een Fairtrade keurmerk en draag bij aan een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen.