Categorieën
Eten & Drinken

Alles wat je wilt weten over biologische voeding

De keuze voor biologische voeding is voor velen nog een stap te ver. Vaak is dat omdat het duurder is dan de niet-biologische variant en omdat het verschil tussen biologische en niet-biologische voeding niet altijd direct zichtbaar is. Toch zit er een voordeel aan het kopen en eten van biologische voeding. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over biologische voeding.

Effect op het milieu

Het verbouwen van biologische voeding heeft zowel positieve als negatieve gevolgen op het milieu. Het positieve aan biologische voeding is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruiken. In plaats daarvan wordt natuurlijke mest over het land verspreid waardoor de gewassen aan natuurlijke voedingsstoffen worden blootgesteld. De keerzijde van biologische voeding is dat er voor biologische landbouw en veeteelt meer ruimte nodig is. Dit is omdat de voeding langer in de grond blijft zitten en de dieren meer ruimte krijgen in hun stallen en weiden. Overigens is er geen verschil tussen biologisch en niet-biologisch als het gaat om vervoer en energieverbruik. Je kunt de voors en tegens dus tegen elkaar afwegen om te beslissen of het effect op het milieu jou over laat stappen op biologische voeding.

Is biologische voeding gezonder?

Het is lastig om te bepalen of het eten van biologische voeding gezonder voor je is dan voeding van niet-biologische afkomst. Wat wel een feit is, is dat biologische voeding minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Als er al een restje achterblijft, is dit van natuurlijke mest. Daarnaast bevat biologische voeding minder E-nummers zoals conserveermiddelen en kleur-, geur- en smaakstoffen. Afgelopen decennia zijn er tientallen studies gedaan naar biologische voeding en of dit effect heeft op de gezondheid van de consument. Uit de onderzoeken kwam naar voren dan biologische voeding meer antioxidanten bevatten. Antioxidanten zijn goed voor het lichaam omdat deze je lichaamscellen beschermen tegen beschadigingen en ziektes. Of we biologische voeding nu daadwerkelijk gezonder mogen noemen dan niet-biologische voeding, kunnen we uit de onderzoeken niet concluderen. 

De prijs van biologische voeding

Biologische voeding moet aan strenge eisen voldoen om de titel ‘biologisch’ te mogen dragen. Hier hangt dan ook een prijskaartje aan. Over de afgelopen jaren is het verschil tussen de prijs van biologische voeding en niet-biologische voeding drastisch kleiner geworden. Momenteel is biologische voeding 1.75 keer zo duur dan de niet-biologische variant. Dat klinkt natuurlijk als veel, maar dit is een gemiddelde prijs. Je kunt natuurlijk altijd zelf nog kiezen tussen biologische A-merken of biologische huismerken. Zo kies je binnen het biologische label voor de prijs-kwaliteitsverhouding die bij jouw budget past.