Categorieën
Wonen

Afval scheiden doe je zo

Door afval te scheiden draag je bij aan het verminderen van milieubelasting. Wanneer je namelijk je afval netjes van elkaar scheidt, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. De verwerking van afval kost energie en zorgt voor een uitstoot van broeikasgassen. Hoe minder afval er dus te verwerken valt, hoe minder broeikasgassen uitgestoten worden. Op deze manier draag jij bij aan het verminderen van het broeikaseffect. Dan is het enkel nog de vraag hoe je het best je afval kunt scheiden. In dit blog leggen we je dat graag uit!

Afval scheiden in jouw gemeente

Afval scheiden is iets wat me met het hele land doen. Het zou dan ook makkelijk zijn als er landelijke richtlijnen omtrent het scheiden van afval waren die gevolgd konden worden. Helaas is dat niet het geval. Afval scheiden gebeurt namelijk per gemeente en de gemeente bepaalt zelf zijn scheidingsregels. Het is soms zelfs zo dat de scheidingsregels per wijk verschillen. We raden het dus aan op de scheidingsregels van jouw gemeente te raadplegen als je je afval gaat scheiden. Toch zetten we de belangrijkste materialen die je moet scheiden op een rij:

GFT 

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Van GFT-afval wordt compost gemaakt. Mocht je bijvoorbeeld zelf een (moes)tuin hebben, kun je je GFT-afval ook zelf hergebruiken. Dit is namelijk de meeste natuurlijke vorm van bemesting van je (moes)tuin. 

Glas

Glas is oneindig te recyclen dus het is goed als je potten en flessen in de speciale glasbak scheidt. Glas dat echter deze bakken niet in mogen is vuurvast glas, ruit, kristal en keramiek. 

Papier

Papier wordt hergebruikt om nieuw papier en karton van te maken. Het is echter wel belangrijk dat het papier schoon en droog is. Vieze pizzadozen en drinkpakken horen dus in de restafval in plaats van de papierbak. 

Plastic

Ongeveer 40% van alle plastic verpakkingen wordt opnieuw gebruikt. Als je plastic scheidt moet de verpakking wel leeg zijn, dat het vies is is niet erg. Mocht er een etiket om de plastic verpakking zitten, dan mag je deze laten zitten. Tenzij het een papieren etiket is, deze hoort in de papierbak. 

Afvalsituatie in Nederland

In Nederland gooien we gemiddeld 490 kilo aan afval per persoon per jaar weg. Daarvan leveren we 56% gescheiden in. Dit percentage ligt veel hoger dan het Europees gemiddelde dus we zijn al erg goed op weg. Echter willen we dit percentage natuurlijk verhogen. Het doel is om 390 kilo aan afval per persoon per jaar te scheiden. Dit is ongeveer 80% van het afval wat we in totaal produceren. Volgens Milieu Centraal is dit goed mogelijk als we ons samen inzetten en goed de scheidingsregels van gemeenten opvolgen.