Categorieën
Reizen

Wat is ecotoerisme?

Ecotoerisme wordt door de World Tourism Organization gedefinieerd als ‘toerisme dat volledig rekening houdt met de huidige en toekomstige ecologische, sociale en economische impacts en dat zich richt op de behoeften van bezoekers, de industrie, het milieu en de lokale bevolking’. Het is een hele mooie definitie maar wat houdt het nou eigenlijk echt in? In dit artikel leggen we je het uit!

Duurzaam toerisme

Ecotoerisme en duurzaam toerisme zijn termen die gelijk aan elkaar zijn. Duurzaam reizen heeft zich ontwikkeld tot een substantieel onderdeel van de toeristensector. Toerisme draagt namelijk wereldwijd voor 8% bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Ook hangen er negatieve sociale en economische gevolgen aan toerisme. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast en vervuiling. Ecotoerisme is een stroming binnen het toerisme die zich hard maakt voor het achterlaten van een minimale footprint. Reizen zal nooit 100% duurzaam worden maar door bewuste keuzes te maken, bedachtzaam om te gaan met de natuur en het milieu en de impact op de lokale bevolking zo klein mogelijk te houden, worden de negatieve gevolgen van toerisme toch beperkt gehouden.

Tips om duurzaam te reizen

Jouw toerisme-footprint minimaliseren doe je door duurzaam te reizen. We hebben de meest handige tips op een rijtje gezet. 

Ga op vakantie in eigen land

Een duurzame reis begint bij het kiezen van je bestemming. Als je besluit om buiten je eigen continent te reizen, ben je als snel aangewezen op een vliegreis. Dit zorgt voor veel vervuiling. Een vakantie in eigen land is daarentegen een duurzamere keuze. Nederland is natuurlijk een klein land, dus eropuit trekken naar onze buurlanden is nog steeds een duurzame keuze. Niemand zegt toch nee tegen een weekje in het zonnige Italië? Je hoeft daar niet de halve wereld voor af te reizen. 

Groen reizen

Groen reizen doe je door voor de trein of bus te kiezen. Deze duurzame vervoersmethode is perfect voor een vakantie dicht bij huis. Wist je dat je tot wel 90% CO2-uitstoot bespaard door met de trein te reizen? Ook met de bus reizen draagt bij aan ecotoerisme. Busreizen stoten namelijk maar de helft van een vliegreis uit aan CO2. Dat is toch zeker de moeite waard!

Verduurzamen van je vliegreis

Als je er toch voor kiest om verder van huis op vakantie te gaan, is het raadzaam om op een zo duurzaam mogelijke manier je vlucht te boeken. Allereerst raden we het je aan op een vlucht zonder overstap te boeken. Een vlucht met een overstap is vaak een langere route wat betekent dat je meer CO2 uitstoot. Daarnaast is vliegen in de economy class duurzamer dan de business class. Hoe minder ruimte jij als passagier inneemt, hoe meer mensen mee kunnen en hoe lager de CO2-uitstoot per persoon is. Daarnaast kun je je CO2-uitstoot ook compenseren door organisaties als FlyGRN te steunen. Zij investeren in de bouw van zonnepanelen om de fossiele energie te vervangen.