Categorieën
Uncategorized

Hoe leer je het beste?

Wanneer je ergens voor aan het leren bent wil je dit natuurlijk zo effectief mogelijk doen. Het gene wat je leert dat moet je natuurlijk goed onthouden. Wanneer je een tentamen hebt en je zit in tijdnood zorgt dit voor veel stress. Daarom hebben wij een aantal leer tips voor je samengesteld.

Overzicht

Het is belangrijk om een planning te maken. Maak je planning op je laptop. Dat werkt handig en synchroniseert makkelijk. Een HP laptop heeft hier standaard handige tools voor. Ook is je laptop handig om mee te nemen, zodat je je planning altijd inzichtelijk hebt. Door het maken van een planning weet je waar je aan toe bent en geef je jezelf meer rust. Probeer een ruime planning te maken. Zelf weet je het beste op welke dagdeel je het meest gefocust bent. Plan een leermoment dus in op je meest gefocuste dagdeel. 

Manieren

Om alle leerstof goed tot je te nemen is het van belang om eerst al het stof globaal door te nemen. Vervolgens neem je de tekst zorgvuldig door. Bij de derde keer leer je de belangrijkste delen van de tekst. Het is van belang om ook de context van het onderwerp te snappen. Het kan helpen om flashcards te gebruiken. Dit zijn kaartjes die helpen om nieuwe stof te onthouden. Op één kant staat een vraag en op de andere kant staat het antwoord. Door deze flashcards meerdere malen per dag door te nemen blijven ze hangen.

Maak oude tentamens. De vraagstelling op een tentamen is op de manier van de docent gemaakt. Het is daarom van belang om oude tentamens te maken zodat je alvast went aan de vraagstelling. Soms is het zo dat oude vragen terugkomen in het nieuwe tentamen, maar dan in een ander jasje. 

Bij het leren van stof draait het allemaal om herhaling. Als je dagelijks de stof herhaalt zul je het uiteindelijk beter onthouden. Onthoud wel goed dat lezen anders is dan herhalen. Bij het herlezen lees je de tekst alleen maar en bij het herhalen van de stof leer je bewust wat je leest. Het is bewezen dat het beter is om elke dag een stuk te leren dan dat je alles één dag probeert te leren.

Slaap

Tijdens je slaap verwerk je alles. Ook wat je geleerd hebt. Wanneer je de volgende dag een belangrijk tentamen hebt en je probeert een nacht door te halen zul je merken dat je weinig weet tijdens het maken van het tentamen. Probeer dus voldoende slaap te krijgen. Neem de stof door voordat je gaat slapen en neem de stof door direct als je wakker bent. 

Het is tevens bewezen dat wanneer je emoties koppelt aan de stof wat je moet leren. Je het veel beter onthoudt. Maak het leren daarom ook leuk. Probeer samen te studeren en elkaar te overhoren.