Categorieën
Eerlijke producten

Recyclen in 5 stappen

Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. De grondstoffen uit het afval worden teruggewonnen en worden hierna opnieuw gebruikt. Door aan recycling te doen bespaar je dus op grondstoffen omdat er geen nieuwe hoeven te worden gewonnen. Daarbij scheelt dit ook in het energieverbruik omdat het energieniveau die gebruikt wordt tijdens recycling lager ligt dan het energieverbruik bij de productie van nieuwe grondstoffen. Dit wordt ook wel de Circle of Recycling genoemd. Recyclen is dus een bewuste keuze en draagt bij aan een beter en schoner milieu. In dit blog leggen we je uit hoe je aan de hand van 5 stappen bijdraagt aan de Circle of Recycling.

Laat die plastic tasjes liggen

Producten zonder verpakking kopen bespaard je veel plastic. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van groente en fruit. Het is namelijk ook een optie op je appels te vervoeren zonder ze in een tasje te doen. Of je neemt je eigen tasje mee vanuit huis. Ook dit is beter voor het milieu dan telkens een nieuw tasje pakken. Daarnaast zijn de appels, peren of elke ander soort voorverpakt fruit die per vier zijn verpakt natuurlijk al helemaal uit den boze.  

Kies voor geconcentreerd

Producten als geconcentreerde wasmiddel, aanmaaklimonade of wc-rollen met extra veel velletjes zijn super geconcentreerd. Meer product in minder verpakking, precies wat je wilt hebben als je bijdraagt aan de Circle of Recycling. Tevens bespaar je hier ook geld mee. Een win win situatie dus. 

Hergebruik verpakkingen

In veel supermarkten liggen al herbruikbare verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan de broodafdeling. Je verpakt je croissantjes in plastic wegwerpzakjes, of je kiest voor een herbruikbare stoffen zak. Deze was je gemakkelijk uit met de rest van je was waardoor je je brood iedere keer in diezelfde zakt verpakt.

Restafvallogo vermijden

De vierde stap in het recyclen van producten is het aanschaffen van producten met een verpakking die goed te recyclen is. Hiermee vermijd je het restafvallogo want restafval wordt niet gerecycled. Kies het liefst voor transparante en kleurloze kunststoffen verpakkingen. Deze bestaan namelijk uit één materiaal waardoor dit eenvoudig te recyclen is.

Afval scheiden

Afval scheiden is natuurlijk het beginsel van de recycle procedure. Wees je bewust van wat wel en niet te recyclen valt en in welke afvalbak dit dan gedeponeerd dient te worden. Op elke verpakking staan logo’s waarmee wordt aangeduid wat voor materiaal het is en in welke afvalstroom dit hoort. Zo hoeft het recyclen van verpakkingen helemaal niet lastig te zijn!