Categorieën
Wonen

Alles wat je wilt weten over zonnepanelen

Je eigen stroom opwekken is over de jaren heen steeds makkelijker geworden. Met zonnepanelen op je dak voorzie je jezelf namelijk eenvoudig van stroom zonder schade aan het milieu aan te richten. Zonlicht is een onuitputtelijk bron van energie en er komen geen broeikasgassen of schadelijke stoffen vrij wanneer je zonlicht omzet in elektriciteit. Zonnepanelen laten installeren op je dak is dus de uitkomst, voor nu en de toekomst. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over zonnepanelen. 

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die het zonlicht opvangen. Een zonnecel is gemaakt van het materiaal silicium. Dit materiaal geleid alleen stroom als er licht op valt, perfect dus voor een zonnecel. Zodra het zonlicht het paneel raakt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder. Deze werking heet gelijkstroom. Vervolgens wordt een omvormer aan het werk gezet. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom wat uit een stopcontact komt. Als laatste stap stuurt de omvormer de wisselstroom naar het elektriciteitsnet. Hierna is de stroom klaar om gebruikt te worden. 

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen? 

Dat zonnepanelen een duurzame uitkomst zijn voor het opwekken van stroom is een gegeven. Dan is het verder wel nog van belang dat jouw woning geschikt is om de zonnepanelen op te installeren. Hieronder vind je een checklist waaruit je opmaakt of je woning wel of niet geschikt is voor zonnepanelen.

  • Heb je een dak op het zuiden? Een dak op het zuiden vangt namelijk het meeste zonlicht op. Zonnepanelen kunnen ook in een andere richting worden gelegd alleen zal de opbrengst dan lager uitvallen.
  • Vangt je dak op een dag meer zon dan schaduw? Hoe meer zon, hoe meer stroom. Zonnepanelen die veel in de schaduw liggen zullen zorgen voor een lagere opbrengst. 
  • Heb je een dak die schuin of plat is? Hier kan het dus eigenlijk niet mis gaan. Voor zonnepanelen maakt het namelijk niet uit of het dak schuin of plat is. 

Weetjes over zonnepanelen

Wist je dat zonnepanelen 25 jaar meegaan? De investering in zonnepanelen is met dat tijdsbestek vergelijkbaar met een rente van 4% op je spaarrekening. De huidige rente op een spaarrekening ligt nu rond de 2% dus de winst is al snel gemaakt. Overigens is de installatie van zonnepanelen eenvoudig en snel gedaan. Binnen één dag heb je namelijk al werkende zonnepanelen, als de zon in ieder geval ook meewerkt. Het leggen van zonnepanelen gebeurt door gespecialiseerde bedrijven en vragen geen voorbereiding vanuit jou. Zo makkelijk was het dus nog nooit!