Categorieën
Eten & Drinken

Veganistisch eten, hoe doe je dat?

Als je vertelt dat je veganistisch eet, is vaak de eerste reactie van mensen “Maar wat eet je dan wel?”. Steeds meer mensen volgen een veganistisch voedingspatroon maar bij de niet-veganisten is er toch maar weinig over bekend. Toch lopen veganisten minder kans op hart- en vaatziekten omdat veganisten gezonder zijn dan niet-veganisten. Veganistische voeding is dus gezond voor je, maar wat eet je dan als veganist?

Groente en fruit

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten en bestaat dan ook veel uit groente en fruit. Met groente en fruit varieer je oneindig en het is bovenal gezond én lekker. Omdat groente en fruit onbewerkt voedsel is, hoef je hier niet extra op te letten als je dit koopt. Groente en fruit is vrij van E-nummers of andere toegevoegde voedingsmiddelen dus met groente en fruit zit je altijd goed!

Vleesvervangers

Vlees past vanzelfsprekend niet in een vegan voedingspatroon. Om toch aan de benodigde eiwitten te komen, past een stuk seitan, tofu of tempeh perfect op een vegan bord. Deze veelzijdige producten smaken heerlijk met wat kruiden en een goede bereiding. Ook peulvruchten zijn goede vleesvervangers. Denk bijvoorbeeld aan linzen en bonen. Zij zitten boordevol eiwitten en zijn een stuk goedkoper dan vlees. Win win dus!

Tussendoortjes

Als je voor een vega tussendoortje gaat, kies je voor noten en zaden. Noten en zaden zijn heerlijk voor tussendoor maar zijn ook een goede aanvulling op heel wat maaltijden. Tevens voorzien ze je direct van goede voedingsstoffen en geven ze je energie om de dag goed door te komen. Wist je dat je zelfs kaas kunt maken van cashewnoten? Je vervangt dus erg eenvoudig voedingsmiddelen die normaal gesproken dierlijke producten bevatten. 

Zuivelvervangers

Over kaas gesproken, er zijn nog meer zuivelvervangers die passen binnen een vegan voedingspatroon. Er komen steeds meer alternatieven op de markt die plantaardige melk, yoghurt, pudding en room aanbieden. Deze varianten zijn op basis van soja, haver, rijst, amandelen, hazelnoten of cashewnoten. Ook in het toetjes-, gebakjes- en chocolade segment worden vaak vegan varianten aangeboden. De opties zijn dus oneindig als je gaat voor een vegan maaltijd. Je moet alleen goed weten wat je wel en niet mag eten. Onze tip is dan ook om altijd goed de ingrediëntenlijst erbij te pakken en ingrediënten op te zoeken waarvan je niet zeker weet of het vegan is of niet. Soms verpakken producenten van voedsel een dierlijk product in een andere benaming waardoor je niet direct doorhebt dat het ingrediënt niet vegan is. Een slim trucje, maar jij als veganist moet hier doorheen prikken!