Categorieën
Reizen

HOE OVERLEEF JE EEN SELF DRIVE SAFARI?

Ben jij iemand die binnenkort naar Botswana gaat om te reizen? Dan heb je de keuze tussen een georganiseerde safari of een self drive safari. Ondanks dat je bij een georganiseerde reis meer kans hebt om dieren te spotten, aangezien de gids weet waar je moet kijken, kost zo’n georganiseerde safari wel veel geld. En hoe gaaf is het om zelf op self drive safari Botswana te gaan en zelf dieren te ontdekken. 

Mocht jij van plan zijn om binnenkort een self drive safari Botswana te maken, dan zijn er een aantal dingen die jou gaan helpen en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

4X4 AUTO HEEFT VOORDELEN

Je gaat natuurlijk zelf op safari en daarbij is het handig dat je een grote en hoge auto huurt. Wat het meeste wordt aangeraden is een 4×4 auto. Ondanks dat het duurder is dan een 2×4 auto, is een 4×4 auto zeker je geld waard als je een self drive safari doet. Er zijn namelijk wegen in nationale parken waar je alleen toegang tot hebt met een vierwielaandrijvers. Deze wegen zijn vaak rustiger en daardoor is de kans om wilde dieren te spotten groter. Daarnaast zijn deze wegen door prachtige landschappen die je alleen ziet als je een self drive safari doet. Zonder zo’n 4×4 auto beperkt je de toegankelijkheid en dat is zonde. Maak dus zeker gebruik van je mogelijkheden als je een 4×4 auto neemt!

RAMEN OPEN HOUDEN IS VEILIG

Wat veel mensen zich ook afvragen is of ze hun ramen open of dicht moeten doen. In principe is het helemaal veilig om de ramen van de auto open te houden. Met open ramen heb je beter zicht en kan je betere foto’s maken dan wanneer de ramen dicht zitten. Echter is het niet verstandig om met je hele lichaam uit het raam te hangen bij het maken van een foto. Maar zolang je alles binnenhoudt is alles veilig. 

LEER HET GEDRAG VAN DE DIEREN

Tijdens een self drive safari is het belangrijk dat je de omgeving goed in de gaten houdt. Er is namelijk geen gids die bijvoorbeeld zegt waar je wel en niet heen moet en wanneer je moet oppassen. Als je goed om je heen kijkt tijdens het rijden, kan je bijvoorbeeld voetsporen van olifanten zien, waardoor je weet waar deze olifanten heen zijn gegaan. Daarnaast is het belangrijk om op het gedrag van dieren te letten. Zie jij opeens een zebra wegrennen, dan zit er misschien een roofdier achter hem aan. Hierbij is het verstandig om daarvan weg te blijven. 

BEGIN OF EINDE VAN DE DAG

De tijd waarop jij gaat rijden is zeker belangrijk voor het spotten van dieren. De beste waarnemingen zijn meestal tijdens de nacht of vroeg in de ochtend. Veel dieren zijn alleen actief vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. Aan het begin en einde van de dag heb je de meeste kans om dieren van dichtbij te observeren.
De meeste parken openen hun poorten meestal een half uur voor de zonsopgang. Zorg er dus voor dat je op tijd bij de parken aan komt om het beste resultaat te halen uit je self drive safari. 

RIJ IN DE BUURT VAN WATER

Heb je tijdens je self drive safari toch moeite met het spotten van dieren, dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Je kan natuurlijk altijd contact opnemen met rangers. Mocht je ze zien rijden kan je best vragen waar ze geweest zijn en of ze dieren gezien hebben. Dit kan je ook vragen aan andere voorbij rijdende auto’s. Iedereen wil elkaar met alle liefde helpen om zoveel mogelijk dieren te spotten. 

Wanneer je geen rangers of andere auto’s tegenkomt, kan je het beste in de buurt van water gaan rijden. Rondom meren en rivieren zitten vaak de meeste dieren. Bijvoorbeeld een kudde olifanten die staan te drinken of een neushoorn in het water.