Weet je wat nu echt goud heerlijk is? Je veilig voelen in je eigen huis. Veiligheid kan gaan over inbraak, maar ook over een verkleinde kans op bijvoorbeeld stormschade. We nemen een aantal handige tips met je door hoe jij je huis effectief beveiligt.
Bliksem afleiden
Het meest onderschatte gevaar is misschien wel stormschade. “Ah joh, dat overkomt mij niet.” Je ziet het op tv en bent blij dat jij gespaard blijft. Maar het weer wordt ondertussen steeds extremer. Dat brengt een verhoogd risico met zich mee. Allereerst is bliksembeveiliging zeer belangrijk. De schade kan zich uiten in brand, een boom die op je huis valt door blikseminslag of overspanning van je hele elektranetwerk. Overspanning kan je apparatuur onherstelbaar beschadigen en dat loopt flink in de papieren.
Sowieso is een aardpen verplicht sinds 1975. Dat is prima voor het voorkomen van overbelasting op je stroomnetwerk. Daarnaast is het wel de moeite waard om te kijken voor een bliksemafleider op je huis. Zeker voor huizen die volledig vrij staan of als er een boom op je huis zou kunnen vallen is het raadzaam je hierover te laten adviseren.
Anti inbraak maatregelen
Inbraak heeft al jarenlang het accent op preventie. Zeer terecht, want er wordt niet zozeer in huizen ingebroken waar veel te halen valt. Nee, juist de huizen waar men makkelijk binnenkomt zijn vaak het slachtoffer. Ook wordt er veel in huurhuizen ingebroken, omdat er vaak verouderde sloten zijn en de huurders dit zelf niet (kunnen) regelen.
Simpel gezegd, als het bij jou moeilijker binnenkomen is dan bij de buren, dan heb je al grote kans dat ze jouw huis overslaan. Investeer dus in preventie en maak het inbrekers niet te makkelijk. Dit betekent:
- Trek nooit alleen de deur dicht, maar draai hem ook op slot
- Maak gebruik van goedgekeurde sloten
- Laat een anti kerntrek slot plaatsen (kerntrekken is de meest voorkomende manier van inbraak)
- Plaats verlichting bij je deur en zorg dat een inbreker niet te veel ruimte en privacy krijgt.
Waterafvoer
We hadden het net al over het extremere weer. Waterschade komt de laatste tijd vaker voor. Denk maar aan de hoge waterstanden in de Maas, maar ook de extreme lokale regenval. Er valt op jaarbasis niet per se meer regen, maar buien zijn extremer met grotere hoeveelheden regen tegelijk. Het gaat er dus om dat je huis en tuin daar op ingespeeld is. Een goede waterafvoer vanaf je huis en tuin is daarbij belangrijk. Maak voor jezelf ook een soort noodplan als de straten wel een keer blank staan. Als je huis direct vol loopt ben je niet blij. Wat dat betreft kom je goed weg als je zelf op bepaalde hoogte woont, zoals in Zuid Limburg of de Amersfoortse berg.